Prožektoru gaismā - soja. Un kā to pagatavot?

      Soja - pat nezinu no kura gala sākt. Jautājums par to vai tā ir laba vai slikta uztura sastāvdaļa cilvēkam ir aktuāls jau daudzus gadus. Ir divi ,kardināli pretēji, viedokļi . Ir viedoklis ,ka soja un visi tās produkti ir absolūti nevajadzīgi,grūti pārstrādājami , kancerogēni, spēj mainīt cilvēka hormonālo sistēmu , turklāt tā ir modificēta. Ir arī šāds uzskats, ka soja ir veselīga dzīvesveida ievērojošu cilvēku viena no galvenajām ēdienkartes sastāvdaļām.

     Saņēmos drosmes iet un iepazīties ar šo produktu tuvāk, neskatoties uz to,ka aptuveni 10 gadus atpakaļ biju ļoti vīlusies sojas gulašā no Krišnaītu ēdnīcas RĀMA. Pat tad, ja velns ir tieši tik melns, ja ne vēl, melnāks, no maza daudzuma  - tīri izmēģināšanai, nekas traks nenotiks.Stundām ilgi lasot forumus par un ap šo produktu sapratu to,ka iepirkumu grozā var likt vienīgi Čehijā audzētu un ražotu soju, jo šī valsts ir  viena no retajām ,kura ir kategoriski pret ģenētisko modificēšanu. Un šīs valsts uzrakstu atradu arī uz solas "steiku" paciņas RIMI veikalā, veselīgo produktu plauktā.


Uz iepakojuma rakstīts :
"Sojas dzimtene ir Ķīna un Japāna, jau pirms četriem gadu tūkstošiem, un tai patiešām piemīt virkne izcilu īpašību. Vispirms olbaltumvielas - tās ir tik pilnvērtīgas, ka tiek sauktas par " sojas gaļu " , un tās ir 3-4 reizes airāk nekā gaļā un olās. Šis augs satur ārkārtīgi nepieciešamus vitamīnus B1,B2,B3,B6,B12,A,C,P,PP; mikroelementus: kāliju, kalciju, magniju, dzelzi, fosforu,varu, mangānu, cinku, niķeli, kobaltu; lecitīnu. Sojā atrodas visas cilvēk dzīvībai nepieciešamās aminoskābes, kā arī liels daudzums fitoestrogēnu."

Jauki,protams. Nedaudz mulsina tas,ka uz paciņas norādītā mājas lapa, kur vēlējos smelties nedaudz vairāk informācijas par to,kādēļ man pirkt šo produktu un ikdienā lietot, nestrādā. Mani uz paciņas uzrakstītais īsti neiedvesmo un nemotivē piekrāmēt pilnu iepirkumu grozu ar sojas produktiem, un atteikties no visa tā,kas tika pirkts pirms tam. Rakstīt var visu ko un ,diemžēl, tas netiek diži kontrolēts.

Visa informācija tiek uztverta kā daiļliteratūra - gan piekritēju slavināšana , gan pretinieku noliegumi. Es tikai izmēģinu pārtikas produktu, par kuru mans pirmais iespaids nebija visai pozitīvs . Un tas tikai pēc garšas izjūtām vadoties. Neticēšu,ja man mēģinās ieskaidrot,ka tas ir kaitīgaks par veikalu desām, čipšiem, šokolādes batoniņiem un brokastu super cepumiem, kuros ir tāds sastāvs, kuru lasot gribas histēriski raudāt turpat veikalā. Neticēšu arī tiem,kas teiks ka soja ,visās tās izpausmēs un iemiesojumos, ir veselīgāka par tiko no dobes izmakšķerētu burkānu, seleriju un svaigu lauku ābolu salātiem.

Tātad , pārnesu mājās iepakojumu ar sojas šķēlīsu iepakojumu, kurs RIMI veikalā man izmaksāja mazliet vairāk pa vienu eur. Iepakojumā ir 120 grami mazu, cepumveidīgu , sausu un pēc garšas bezgaršīgu veidojumu.  Absolūti neapstrādāts "sojas gaļas" gabaliņš iskatās šādi :


Šie "cepumiņi" mums ir jādabū mīksti. Kā to darīt? Var apliet verdošā ūdenī un tad atstāt tajā vēl kādu brīdi, var vārīt 20 min , bet es darīju tā - sojas gabaliņus vārīju dārzeņu buljonā. Kubiciņus neizmantoju principā,  tādēļ sagataves darbi prasīs laiku. Lai iegūtu buljonu ir nepieciešami dārzeņi - sīpols, ķiploks, selerijas sakne, burkāns, neiztikt bez garšvielām un garšaugiem - lauru lapa, sāls, cukurs, melnie pipari. Kad buljons ir gatavs,liekam tajā iekšā sojas gabaliņus. Vāram aptuveni 15 min, pēc tam vēl atļaujam gabaliņiem 10 min pamērcēties buljonā. Pēc peldes nospiežam lieko ūdeni. Sojas gabaliņi izskatās tā :

No tā,kas redzams augšējā attēlā varam gatavot karbonādes ( gatavošana neatšķiras no tā, ka gatavo cūkkgaļas karbonādi. Izklopējam,apberam ar garšvielā, panējam olā , miltos un cepam ), gulašu , sniceli, kotletes, likt to kārtojumos, salātos, plovos utt.  Es izmēģināju  sojas gabaliņus sagriezt smalkos gabaliņos un cept ghī sviestā un sīpolos. Pēc tam tos pasniegt kopā ar dārzeņiem un makaroniem.

Lai vai kā Jūs pagatavotu soju galvenais ir neuztvert to kā gaļas aizvietotāju, tad nāksies "noķert" lielu vilšanās sajūtu. To var gatavot kā gaļu, bet tā tāda nav. Uztveriet soju kā vēl vienu produktu, kuru gatavot ir interesanti un rezultāts var būt ļoti gards,
Man ļoti patika tas ko es pagatavoju, arī mājiniekiem, kuriem soja galdā tika celta pirmo reizi ļoti patika.

Komentāri