Ātrā šokolādes kūka

     Šokolāde, kakao, kafija un moka - man ļoti mīļas un tuvas lietas. Garšo dikti -  visos veidos un visās variācijās. Un vēl man garšo kūkas. Un ja arī Jums šīs lietas iet pie sirds, tad šī ir īstā vieta, kur meklēt ideju ātram un bezgala gardam desertam.


      Attēls ieskatam - tāds būs rezultāts,ja sekosiet tālākajām norādēm. Protams, iegūto mīklas masu varat likt nevis kūkas cepamajā veidnē, bet kēksiņu formā. Garantēju - ar vienu gabaliņu cauri netiksiet, gribēsies vēl un vēl. Garšo debešķīgi kopā ar kafiju vai tēju un garšos arī tiem, kuriem saldumus ikdienā neprasās.

Sastāvdaļas:

Olas - 4 gab
Sviests - 130 - 150 grami
Milti - 2 glāzes
Tumšā šokolāde - viena tāfelīte
Moka - 40 grami
Kafija - ( kā dzēriens ) - 1 stipras kafijas tase
Kakao - 1 ēdamkarote ar kaudzīti
Cukurs - 70 grami
Sāls - šķipsniņa
Soda - pus tējkarote

Pirms metaties iekšā virtuves darbos ieteikums ir ievērot mazus sagataves darbus.
1) Sviestam jābūt pakusušam , istabas temperatūrā, lai to viegli var pakļaut kulšanas darbiem.
2) Šokolādes kausēšana - tas viennozīmīgi jādara ūdens peldē un kušanas procesa laikā jāpiemet klāt piciņa sviesta, lai kad temperatūra kritīsies masa paliktu kulšanai draudzīga.
3)Kafija - tā ir jāatdzesē un jāizkāš. Siltu, kur nu vēl karstu, mums nevajag.



Sākam darbu.

      Sakult olas ar cukuru, kad iegūta skaista, gaisīga , viendabīga masa liekam klāt sāli, sodu un sviestu. Arī tagad mērķis tāds pats - pacietīgi kult,līdz iegūta viendabīga masa. Nākošais solis piedot masai dvēseli un krasu - visu ,kas ir brūns liekam klāt ( atdzisusi izkausētā šokolāde, moka, kafija - istabas temperatūrā un kakao pulveris ). Kuļam. Tad nāk pēdējā sastāvdaļa - milti. Ar šo sastāvdaļu uzmanīgi. Nevajadzētu tos piebērt par maz un nevajadzētu arī pārforsēt. Tādēļ sākuma ieberam vienu glāzi un ļoti kārtīgi sakuļam visu bļodas saturu. Masai nav jābūt pārāk šķidrai, respektīvi - ideāla masa šai kūkai būs tāda kura neatgādina pankūku masu un neatgādina raugu mīklu. Tiklīdz mikseris sāk buksēt,gausi bet vēl savu funkciju pilda mikla ir ieguvusi ideālo konsistenci. Kad viss kopā ir sajaukts, samaisīts, sakults ir īstais - pirmais un pēdējais brīdis,kad optimāli var noteikt vai cukurs pielikts atbilstoši Jūsu garšas karpiņām. Vēl ieteikums cukuru negāzt uzreiz klāt, bet pagaidīt līdz kūka izceptās un atdziest. Savu saldumu porciju varat pievienot pārberot kūkai pūdercukuru.


     Laiks cepšanai. Uzsildām cepeškrāsni. Ietaukojam cepamo trauku un lejam tajā skaisto un burvīgi smaržojošo brūnās krāsas masu. Es pēdējā laikā dodu priekšroku cepamajiem traukiem no stikla - tajos cepot var burvīgi kontrolēt ēdienu un izvairīties no sadedzināšanas. Protams, arī silikona traukiem nav ne vainas. Cepot tajos man ne reizi nav izdevies kaut ko piededzināt, pārsausināt gan... bet kūkām melnu dupšu nav bijis pat tad, kad bezkaunīgi ilgi aizmirsts par cepeškrāsni.

Kūku cepam aptuveni 20 - 25 min. Tai ir nedaudz jāpaceļas un jāuzpūšas. Kūkas gatavību pārbaudām klasiski - ar sērkociņu ( ne sēra galu) vai zobu bakstāmo iedurot kūkai tieši vidu. Kūka gatava tad,kad pēc iebakstīšanas kociņš palicis tīrs un tam apkārt aplipusi mīkla.


Komentāri