Vegetārās vakariņas. Tomātu zupa

     Manā redzes lokā tomātu zupa nonāca pāris gadus atpakaļ - sociālajos tīklos neskaitāmas reizes garām nopeldēja pašuzņemtie foto ar mājās taisītajām tomātu zupām, visos recepšu portālos arī to netrūkst, kā arī tad,kad izejot paēst vakariņas ārpus mājas menu kartē acis atdūrās pret šo modē ienākušo tomātu zupu. Iespējams , tā jau te pat vien mīņājusies iepriekš, bet man pamanīs to izdevās salīdzinoši nesen.

Izdomāju iemest aci receptūrā un no pārsteiguma apsēdos. No sešām receptēm tikai divas varēja palielīties ar to, ka to sastāvā ir tomāti. Pārējās ir vai nu tomātu pasta vai tomātu sula. Nu mēs visi zinām cik daudz no tomāta ir paku sulās. Nu nē, tas nekam neder. Iespējams garšo labi, bet ... kaut kāda stulba apmāna sajūta nepamet. Tas ir tas pats kas cūkgaļas cepetis, bez cūkgaļās. Gribās ne vien sārtas krāsas šķidrumu zupas šķīvī ieliet, bet arī gardi un veselīgi paēst no tā.

Lūk ir mana versija tomātu zupai

Sastāvdaļas:

Tomāti - 3 gab
Burkāni - 2 gab
Sīpoli - 2 gab
Ķiploki - 3 daiviņas
Puravs - mīkstā , gaišā daļa
Selerijas sakne - aptuveni 50 grami
Konservēti tomāti - 150-200 grami
Saldais krējums - 35% 200 grami ( Tiem,kuriem jūtīgi punči - var aizvietot ar kokosriekstu pienu )

Baziliks, sāls, cukurs, melnie pipari, lociņi, dažas maizes šķēlītes.


1) Sagriežam ķiploku daiviņas, iemetam iepriekš ietaukotā un uzsildītā kastrolī, kurā arī norisināsies visa tomātu zupas gatavošanās, pieberam klāt arī baziliku. Atmodinām garšas. 3 min ne ilgāk.

2) Ķiploku un bazilika katliņā pievienojam smalkos kubiciņos ( lai ātrāk gatavojas) un apcepinām visu kopā, aptuveni 5 min. Tad lejam klāt 2 glāzes ūdeni un liekam vāku virsū. Ļaujam dārzenīšiem palikt mīkstiem. Iemetam klāt arī pāris lauru lapu. + sāls, cukurs, pipari

3) Kad burkāni ir kļuvuši mīksti, jo pēc tiem mēs orientējamies un nosakām gatavības pakāpi, ir jāizķeksē lauru lapas, jāpievieno arī konservētie tomāti un viss kaltiņa saturs jāsāk blenderēt.

4) Iegūto sablenderējumu liekam atkal uz uguns un sagaidām pirmos burbuļus. Sagaidījām? Vārīšanas procesu pārtraucam. Tad pievienojam pēdējo sastāvdaļu - saldo krējumu. Tas zupiņu padarīs maigāku un krāsu gaišāku.

Pasniedzam ar gabaliņos sagrieztu uz pannas (bez eļļas) apgrauzdētu maizīti, smalki sagrieztiem lociņiem un pārberam pāri melnos piparus.


 Ēdiens ir sātīgs un ar maigi saldskābu garšu garšu. Izcili grezni izskatās lielos , platos, baltos zupas šķīvjos.

Komentāri