Kas tas ir? Kādēļ veikalā sviests, kurš novietots piena produktu ledusskapī , aptuveni 200 gramu iepakojumā, maksā 1,20 eur, bet tik pat liela tilpuma burciņa ar Ghī sviestu , nedaudz tālāk, maksā trīs reizes, vai pat vairāk, dārgāk. Un nerunāsim par specializētajiem veikaliem, kuri savā piedāvājuma klāstā tur tikai un vienīgi veselīgu un bez konservantiem piebirdinātu ēdienu- tur cena stiepjas teju vai līdz kosmosam, salīdzinot, protams, ar veikala parastā sviesta cenu. Ja reiz tas ir dārgāks, tad jau labāks. Tā vismaz vajadzētu būt... uz ziniet, laikam arī ir.
Ghī sviests vai latviskojot - dzirdināts sviests; kausētais sviests tiek gatavots no visparastākā sviesta, kurš ilgstoši lēnas karsēšanas procesā atdala olbaltumvielas un ūdeni, to visu nosmeļot un izkāšot iegūstam tīrus piena taukus, kas bagāti ar A un B vitamīniem.
Ghī sviests vai latviskojot - dzirdināts sviests; kausētais sviests tiek gatavots no visparastākā sviesta, kurš ilgstoši lēnas karsēšanas procesā atdala olbaltumvielas un ūdeni, to visu nosmeļot un izkāšot iegūstam tīrus piena taukus, kas bagāti ar A un B vitamīniem.
- A vitamīns ir taukos šķīstošs vitamīns, kas ir akūti nepieciešams labai redzei, skaistas un veselīgas ādas uzturēšanai, kā arī paaugstina organisma spēju pretoties dažādām infekcijām. Vēl A vitamīns ir atbildīgs par kaulu un zobu veidošanos, kā arī par nervu šūnu stiprināšanu.
- B vitamīns ir tieši atbildīgs par lielāko daļu no būtiskākajiem procesiem jūsu organismā. Šie procesi sevi ietver Ogļhidrātu noārdīšanos, pārvēršot tos glikozē (radot enerģiju), tauku un olbaltumvielu sadalīšanu, muskulatūras tonusu, palīdz regulēt dažādas ķermeņa funkcijas kuras saistītas ar ādu, matiem, acīm, muti utt.
Pat neiedziļinoties ir skaidrs, ka šos vitamīnus mums vajag kā ūdeni un gaisu. Bet vēl jāpiemin arī tas,ka šis sviests lietojums ne tikai pārtikas pagatavošanai, bet arī skaistumkopšanā - izmantojams kā sejas un roku krēms, ja ir sausa vai sasprēgājusi āda un matu maska, ja mati ir neveseli un novājināti. Mēļo, ka sīkas brūces un nobrāzuma pēdas dzīs ātrāk, ja tām uzsmērēs nedaudz sviesta. Pat apdeguma vietas jutīsies labāk. Ļoti draudzīgs pašiem mazākajiem , kuriem nu ir jāiepazīstās ar piebarojumu - ghī sviestā nav piena olbaltuma, kas varētu izraisīt mazulim alerģiju. Ja ir laiks un vēlme un lasāmo argumentu šeit ir par maz, var doties interneta dzīlēs un smelt visu to,ko tas piedāvā. Informācijas par šo brīnumi ir daudz.
Lai arī ir moderni uzskatīt ,ka šis sviesta labais brālēns atceļojis no Indijas un Latvijas ikdienas kultūrā to ievazājuši Ajūrvēdas mīļotāji gribu mazliet apbēdināt, šis sviesta saglabāšanas paņēmiens ir izseni lietots arī pie mums. Mūsu senču senči, laižot gotiņu ziemas atvaļinājumā, šādi saglabāja sviestu. Vārīja, atdalīja un lēja podos. Šādi sviests glabājas mēnešiem ilgi ( Ghī sviestam laiks ir draugs, jo ilgāk stāv jo vērtīgāks tas kļūst) un bez sālīšanas. Ja Jums šķiet,ka mūsu platuma grādos visas austrumu gudro gudrības nedarbojas, tad sekojam līdzi mūsu senču paradumiem un izmntojam mūsu zemes gudrības kā tik pie patiešām labas mantas.
Pagatavošana
Mans personīgais ieteikums ir vienu reizi paņēģinat uztaisīt Ghī sviestu no īsta lauku sviesta un vienu no veikala sviestiem. Man ir sanācis arī no veikala sviestiem dabūt tādu pašu rezultātu,kā no īsta lauku sviesta. Vienīgais veids, kā pie īstā tikt ir braukt uz kādu lauku māju, kuras tuvumā , pļavā, ganās govis un ar saimnieci sarunāt.
No savas puses es gan ieteiktu nevis katlā pa taisno, bet gan ūdens peldē tapināt ghī sviestu, bet tas nav akmenī cirsts. Es savu izvēli pamatoju tā, ka šādi peldinātā veidā sviests tiek kausēts nedaudz maigāk un man gribas domāt,ka tajā vairāk saglabājas labās lietas.
Tātad, nepieciešams :
- Katliņš un bļoda, kuri būs saderīgi peldināšanas procesam. Bļodas dibenam nevajadzētu skart kalta dibenu;
- Ūdens - tas tiek ieliekts katlā un vārīšanās procesa laikā silda bļodu;
- Kausiņš - lai nosmeltu pa virsu peldošo vielu;
- Marle - lai pirms liešanas uzglabājamā traukā izlietu cauri šķidro masu;
- Uzglabājamais trauks - kurā sviestiņš varēs netraucēti atdzist un taps uzglabāts;
- Sviests - daudzums atkarīgs no Jūsu vēlmēm un iespējām;
Sviestu kausē ilgi, ne mazāk kā stundu.Iztiekam bez enerģiskas maisīšanas , tik ik pa laikam izsmelt pa virsu peldošās olbaltumvielu nogulsnes. Kad viss ir šķietami izķeksēts varam pārtraukt karsēšanu un no bļodiņas izkāst tieši uzglabājamajā traukā. Atdzesēšanas procesā nevajadzētu likt virsū traukam vāku vai kādu citu gaisa plūsmas cirkulācijai traucējošu priekšmetu. Uzglabāt tumšā vietā, noslēgtā traukā.
Komentāri
Ierakstīt komentāru